Tășuleasa Social este un ONG cu sediul la granița dintre județul Bistrița-Năsăud și Suceava, constituit în anul 2000 de către Alin Uhlmann Ușeriu. Anul acesta, 2023, pe 17 august asociația împlinește 23 ani de activitate. De-a lungul timpului ni s-au alăturat peste 45.000 de voluntari împreună cu care s-au demarat proiecte de mediu, sociale și culturale.
Pentru asociația Tășuleasa Social, cele mai importante valori sunt voluntariatul, responsabilitatea socială, cultura organizațională, respectul pentru natură, educarea și dezvoltarea reciprocității și a curajului civic în randul tinerilor prin implicarea lor în probleme sociale și de mediu.
În România, tinerii se izbesc de teama de a avea o inițiativa și de convingerea că nu se poate face nimic, pentru că nimeni nu-i ascultă. Curajul civic înseamnă implicarea în problemele pe care le vezi în jurul tău, să încerci să schimbi lucrurile și să găsești calea dialogului.
Ne-am propus să schimbăm mentalitățile celor din jurul nostru și să arătăm că tinerii își doresc să se implice în rezolvarea unor probleme sociale. Toți tinerii care au participat la acțiunile asociației au fost pregătiți să desfășoare pe cont propriu activități similare. La noi, voluntariatul se învață prin nenumărate exemple practice.
Celor cărora le place să călătorească, au colindat deja potecile țării. Știm, însă că nu există în România un circuit care să ne încurajeze să îl parcurgem altfel decât cu mașina. Tășuleasa Social a finalizat în 2022 amenajarea unui drum cu o lungime de 1.400 km, care pornește de la Putna, unde se odihnește Ștefan cel Mare, străbate Transilvania și toate bogățiile culturale ale acesteia și ajunge până la Drobeta-Turnu Severin - unde a intrat pentru prima dată în țară Regele Carol.
Drumul spre identitatea Transilvaniei
Ne-au inspirat potecile de pelerinaj din Spania și cele de anduranță din Statele Unite sau India, am văzut că astfel de drumuri au influențat culturi, au format comunități și au contribuit la dezvoltarea zonelor pe care le străbăteau.
Via Transilvanica este un drum curajos fiindcă ne face să redescoperim repere și să vorbim despre cine suntem noi cu adevărat, de la firul de iarbă de la malul Dunării până la crestele munților.
Via Transilvanica este identitate. Pentru că ne oferă șansa să ne cunoaștem mai bine istoria și astfel să ne înțelegem mai bine pe noi - ca nație.